Ugrás a fő tartalomra

Második. Kastélybeli találkozások



2019. október 4. péntek este
Péntek este kevéssel 7 után, nagy késéssel, sok pizzával felszerelve érkezünk meg Gagyvendégibe, ahol Pacsai János és csapata már javában benne van egy beszélgetésben a csereháti élet szépségéről és nehézségeiről. A konyhában tűz ropog, jól esik a kinti ködös sötét után a meleg és a baráti fogadtatás.


A beszélgetést a kemény mag éjfélbe nyúlóan folytatta: az apa-fiú viszony történeteihez mindenki tudott kapcsolódni. Burkus Balázs (képen lent balra) több száz hektár föld gazdája, akitől három tanult, egyetemen végzett fiú szakértőn veszi át a gazdaságot - szeretnek dolgozni és szeretnek itt élni, láthatóan a környék ismert és elismert családjaként. Balázs állatorvosként évtizedeken át volt részese Cserehát gazdasági-társadalmi átalakulásának, a jövőről bizakodva beszél, fiain is ezt látja, hiszen diplomásan is hazajött mind a három, ki Gödöllőről, ki Debrecenből. Az ennek hátterében álló szerető család történeteiből is hallottunk néhányat: összetartanak!

Krapák Ferenc (képen Burkus Balázs mögött) a rendőri (nyomozói!) pályát hagyta ott azért, hogy kiskorúak érdekeit képviselje gyámként. A pályaelhagyás története és az új feladat megtalálása mögött egy nem fancsali Fancsal-i család áll, Feri kedvenc helye a világon a falu, ahol született és ahol családjával él.

Másnap reggel a szemerkélő eső elvette kedvünket az erdei túrától, rövid készülődés után autókkal mentünk át Fájba, ahol a Fáy kastély termeiben töltöttük a napot.




Reggel Pacsai János az itt frissen berendezett kápolnában misét celebrált.



Mialatt Márti és a többiek berendezték a koncerttermet a beszélgetéshez. Kicsit be tudtunk fűteni, és a beszélgetésbe is egyre jobban belemelegedtünk.



A beszélgetés a számunkra legfontosabb helyekről szólt, arról, hogy hétköznapi életünket mennyire meghatározzák a helyek, ahol időt töltünk, és a viszony, ami ezekhez a helyekhez fűz minket.
Először két-három résztvevő osztotta meg egymással gondolatait, zsongó méhkassá lett a terem:







 ... majd mindenki egy cédulára írva elmesélte kedvenc helyét. Cserehát kedves, szerethető és fontos helyeiről így egy "makett" készült:
ENCSI TEMPLOM - OTTHON - FANCSAL - HINTA - ABAÚJLAK RÉT, DOMBTETŐ - ISTEN ORSZÁGA - VÁRKERT BAZÁR - ŐRSÉG - ERDŐJÁRÁS, ÁLLATOK ÉS HÁZAIM ELLENŐRZÉSE - VIZSOLYI TEMPLOM - TISZA VASHÍD - A KANAPÉM - GAGYVENDÉGI KÁPOLNA MÖGÖTTI FA - MÁRIAPÓCS - TÁTRA - FÁJI KASTÉLY, KOCSMA ÉS TEMPLOM - GAGYVENDÉGI FŐ ÚT 71, A KERTEM - TORNYOSNÉMETI - TERMŐFÖLDEK - SZENTFÖLD


A beszélgetést rövid ismertető követte a kastélyban élt Fáy család muzsikus tagjairól, és a Muzikai Akadémia néven itt rendezett hangversenyekről. Nem azért voltak ezek a koncertek, mert olyan sokan életek itt, hanem mert az emberek keresték egymás társaságát, és jól akarták tölteni az időt. Arra jutottunk, hogy mi is hasonlót teszünk most ebben a beszélgetésben, de azért hangszereinket is elővettük.


Mi sem vagyunk különbek a Fáyaknál - házi zenekarunk első koncertjén nagy sikert arattunk, hiszen a többen jelezték csatlakozási szándékukat! Fuvolással, ütőssel és énekessel bővülhetünk!



A találkozó Ilonka néni szülinapi köszöntőjével és dínom-dánommal zárult.




Közben Fejes Márti bejárta a kastély termeit:


Jövünk még ide, talán tavasszal, talán egy következő koncertre, talán...viszlát, Fáy-kastély! Köszönjük Broda Imre, hogy biztosítottad a helyszínt!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Első. Bátor Gagybátor

A „Hiányzó láncszemek” c. találkozássorozat időpontja: 2019. augusztus 30. (péntek) 18:00 – augusztus 31. (szombat) 16:30 helyszíne: Vendéghy-kúria, 3816 Gagyvendégi, Báthory u. 7. A Csereháton napjainkban zajló társadalmi és gazdasági folyamatokért felelősséget érző, a fejlődést támogató, az iránt érdeklődő szereplők részvételével Alapítványunk 8 alkalmas találkozássorozatot szervez, amire Önt is szeretettel hívjuk. A találkozásokon a térségi fejlődés lehetőségeiről, a megváltoztatható és a megváltoztathatatlan tényezőkről, az eddigi sikeres és az elbukott közösségi próbálkozásokról – és saját hálózatunk bővítéséről, a hiányzó láncszemek pótlásáról lesz szó. augusztus 30. (péntek) 18:00 – 22:00   A beszélgetéssorozat indítása. Az élet Csereháton – amit erről az itt élők és a messziről érkezők gondolnak. (19 órától vacsorával egybekötve folytatódik a beszélgetés.) augusztus 31. (szombat) reggel:              reggeli után közös szilvamagozás – a kertben felá